Woning verhuur is in de meeste gevallen toegestaan. Het kan wel zijn dat de vereniging, gemeente of hypotheekverstrekker hiervoor wel toestemming moet verlenen. Vraag voor verhuur of toestemming nodig is. Dit kan voor de vereniging via MVGM.
Wel is het verplicht om de huurder aan te melden in het register van gebruikers bij de VVE. Tevens moeten huurders een kopie van de splitsingsakte en het huisreglement ontvangen. Als eigenaar blijf je altijd aansprakelijk voor het gedrag van de huurder. Niet de huurder wordt aangesproken bij overtredingen of overlast maar de eigenaar. Ook eventuele boetes worden op de eigenaar van de woning verhaald. Het is aan de eigenaar om de huurder aan te spreken of de boete te verhalen.
Conform modelreglement kan de vereninging van huurders een borgstelling opeisen. Indien de vereniging hiervan gebruik wil maken zal zij dit hier met de huurder contact over opnemen.
Als er veel mensen bij elkaar wonen, leidt dat soms tot kleine ergernissen. Er is sprake van woonoverlast als een individuele bewoner zich regelmatig of structureel zodanig gedraagt, dat deze persoon daarmee in ieder geval omwonenden in hun woongenot stoort en/ of in hun vrijheid belemmert en daarnaast eventueel ook zichzelf schade toebrengt. Voorbeelden van woonoverlast zijn: geluidsoverlast, burenruzie, overlastgevend bezoek, pesterijen, asociaal gedrag etc.
Kleine ergernissen kunnen vaak in onderling overleg worden opgelost. Laat uw buren (of degene van wie u overlast ervaart) weten op welke manier zij voor u overlast veroorzaken. Als de veroorzaker van de overlast niet weet wat er mis is, kunnen zij het ook niet oplossen. Spreek de veroorzaker(s) op een rustig moment vriendelijk aan op hun gedrag.
Komt u er samen niet uit? Neem contact op met uw bestuurder. Hij of zij kan soms bemiddelen tussen u en de veroorzaker.
Bij acute woonoverlast belt u met de politie op het nummer 0900-8844. In gevaarlijke situaties, waarin uw veiligheid of de veiligheid van de overlastveroorzaker in het geding is, belt u 112.
Volgens de huisreglementen is het niet toegestaan om spullen op de gallerij te plaatsen. Meestal als er geen overlast is zullen de vergaderingen hier niet actief op handhaven.
Fietsen geven echter schade aan de tegels en dakbedekking. Deze gaan losliggen waardoor extra geluidoverlast ontstaat voor de medebewoners. Dit leidt ook tot hogere kosten in het onderhoud om de schade te herstellen. Hierdoor kan het zijn dat verenigingen gaan handhaven op fietsen op de galerij.
Laat fietsen dus beneden of in de berging.
Woningen binnen het complex worden soms verhuurd. Het kan soms lucratief zijn om de woning te verdelen in meerdere units en deze los te verhuren. Hiervoor is altijd toestemming nodig van de gemeente. Voor zover bekend is er geen vrijstelling gegeven van het bestemmingsplan voor kamerverhuur binnen het complex.
Vermoed je onrechtmatige bewoning? Neem dan contact op met de gemeente Bergen op Zoom via 140164 en vraag naar een medewerker handhaving van het team Veiligheid, Handhaving en Toezicht.
Over het algemeen is het toegestaan om zonwering op uw woning aan te brengen. Vraag als huurder hiervoor wel eerst toestemming aan uw verhuurder. De eigenaar van de woning moet voor het overgaan tot aanschaf altijd een melding maken bij de beheerder. Dit kan via het MVGM portaal. Soms is toestemming van de vergadering nodig.
Er zijn wel beperkingen in de zonwering. Denk hierbij aan type zonwering en de kleur van de zonwering. Kijk voor de beperkingen in het huisreglement van uw index.
Niet gemelde plaatsingen en/of zonweringen die niet conform huisreglement zijn kunnen op last van de vereniging worden verwijderd.
Zonwering die zichtbaar is vanaf de openbare weg kan onderhevig zijn aan een omgevingsvergunning die aangevraagd moet worden bij de gemeente.